Activiteiten

Pelgrimswandelingen

Pelgrim, pilgrim, pellegrino, van het Latijnse peregrinus, dat betekent iemand die over de akkers loopt, een landloper, zeg maar. Daar komt het vandaan, maar tegenwoordig wordt er vaak een (meestal langere) tocht mee bedoeld, die erop is gericht om tot nadenken, tot rust en/of tot jezelf te komen. Een manier om even los van je dagelijkse beslommeringen te ontdekken waar je staat op jouw weg. Onderweg doe je nieuwe indrukken op en vinden waardevolle ontmoetingen plaats. Misschien is wel typisch voor een pelgrimstocht dat je niet zozeer nieuwe dingen, maar dingen die je al had en die je opnieuw, in een andere dimensie, gaat waarderen. En dat is dan toch mooi meegenomen.

Op elke eerste zaterdag van de even maanden wordt er rondom Pleisterplaats Ressen een pelgrimswandeling gehouden. Voor deze meditatieve wandeltochten blijkt een groeiende belangstelling te bestaan. Bijzonder om tijdens een wandeltocht van ongeveer zeven kilometer in de mooie omgeving van Ressen tot nadenken, tot rust en/of tot jezelf te komen. Een manier om even los van je dagelijkse beslommeringen te ontdekken waar je staat op jouw weg. We lopen deels in stilte, maar er is ook ruimte voor uitwisseling en ontmoeting.

Na een kop koffie in de kerk en een kort meditatief moment in de kerk start de wandeling om 10.00 uur. Ongeveer halverwege de tocht is er een plek om uit te rusten, iets te drinken en te eten. We eindigen weer in de kerk, waar we samen afsluiten, wie dat wil nog een krentenbol kan nemen, waarna ieder weer zijn of haar eigen weg vervolgt.

Koffie en thee in de kerk vanaf half tien, we zijn voor de lunch terug. U hoeft zich niet op te geven, het programma wordt als het nodig is aangepast aan het aantal deelnemers, zodat de stilte en de ontmoeting mogelijk blijft.

Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.

Ochtendgebeden

Op elke werkdag is er in de kerk van Ressen een ochtendgebed van 9.00 tot 9.15 uur. Samen bidden is vanaf de eerste christelijke gemeentes een goede en vaste gewoonte. In de kloosters wordt wereldwijd meerdere malen per dag gebeden. Voor velen is het een troostende gedachte: door het tijdsverschil in de wereld kun je er zeker van zijn dat er altijd, 24/7 dus, ergens in de wereld wordt gebeden, ook voor jou.

Het ochtendgebed in Ressen is een moment van aandacht om de dag te beginnen met ruimte voor stilte, meditatieve muziek, een gebed, een tekst uit de traditie en een zegenbede.

Op maandag tot en met vrijdag is de kerk open vanaf 8.45 uur zodat wie dat wil alvast de stilte kan zoeken. De ochtendgebeden bieden een mogelijkheid voor een betekenisvol moment voor iedereen, kerkganger of niet. Je bent van harte welkom om eens binnen te lopen, of je nu eenmalig mee doet, of regelmatig. Elke 2e vrijdag van de maand is er na het ochtendgebed gelegenheid om koffie te drinken (Bid&Bakkie).

Write for Rights

Ieder jaar op 10 december, de dag van de ‘Rechten van de Mens’, kunt u in het kerkje in Ressen komen schrijven voor mensen die onterecht gevangen zitten. Wij doen dan mee aan deze wereldwijde actie van Amnesty International.

Pleisterplaatsvieringen

Een aantal keren per jaar worden er, meestal op zondagavond, Pleisterplaatsvieringen gehouden in Ressen. We zitten met elkaar in een grote kring tijdens deze alternatieve vieringen, waarin altijd ruimte is voor inspirerende teksten, stilte, meditatieve muziek en liederen uit onder andere Taizé en Iona. De vieringen duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij.

Retraitedagen

Regelmatig wordt er door de werkgroep Pleisterplaats Ressen een Retraitedag georganiseerd. Een dag voor jezelf om samen met anderen te zoeken naar inspiratie en bezinning. Vaste onderdelen van deze dagen zijn ontmoeting, verstilling, meditatie en een stiltewandeling.

Diverse mensen weten hun weg te vinden naar deze zaterdagen waarop er volop ruimte is voor bezinning, tijd voor jezelf, verstilling en creativiteit in ruime zin. We beginnen de dagen in de Kosterij waar vanaf 10.30 de koffie en thee klaar staan. Tussen de middag is er een heerlijke zelfgemaakte vegetarische soep, als aanvulling op het door deelnemers zelf meegebrachte lunchpakket. We sluiten de dag gezamenlijk af rond 16.00 uur.

Van de deelnemers wordt een bijdrage in de kosten van vijftien euro gevraagd. Opgeven uiterlijk de woensdag voor de desbetreffende Retraitedag per mail info@pleisterplaatsressen.nl.

Om de maand wordt er door de werkgroep Pleisterplaats Ressen een Retraitedag georganiseerd. Een dag voor jezelf om samen met anderen te zoeken naar inspiratie en bezinning. Vaste onderdelen van deze dagen zijn ontmoeting, verstilling, meditatie en een stiltewandeling.

Deze Retraitedagen van Pleisterplaats Ressen zijn langzaam maar zeker een begrip aan het worden in de Betuwe. Diverse mensen weten hun weg te vinden naar deze zaterdagen waarop er volop ruimte is voor bezinning, tijd voor jezelf, verstilling en creativiteit in ruime zin.
We beginnen de dagen in de Kosterij waar vanaf 10.30 de koffie en thee klaar staan. Tussen de middag is er een heerlijke zelfgemaakte vegetarische soep, als aanvulling op het door deelnemers zelf meegebrachte lunchpakket. We sluiten de dag gezamenlijk af rond 16.00 uur.

Van de deelnemers wordt een bijdrage in de kosten van vijftien euro gevraagd. Opgeven uiterlijk de woensdag voor de desbetreffende Retraitedag per mail info@pleisterplaatsressen.nl.

Zomeropenstelling Ressense kerk

Elke zomer is de kerk van Ressen in de weekenden geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Of je nou een moment van bezinning zoekt, even wilt uitrusten, een kaarsje wilt opsteken of alleen maar nieuwsgierig bent naar het interieur van deze oude kerk, je bent van harte welkom. Er is op deze tijden altijd een vrijwilliger aanwezig en regelmatig wordt er muziek gemaakt. In de kerk is informatie beschikbaar over de geschiedenis van de kerk, evenals meditatieve teksten voor persoonlijk gebruik.